DIGITALIZÁLJÁK AZ ELTE-S DISSZERTÁCIÓKAT ÉS SZAKDOLGOZATOKAT

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
elte.hu

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://www.elte.hu/content/a-szechenyi-konyvtar-digitalizalja-az-elte-s-disszertaciokat-es-szakdolgozatokat.t.30723
Szövegrész

Az Országos Széchényi Könyvtár és az Eötvös Loránd Tudományegyetem megállapodott arról, hogy az OSZK csaknem 200 ezer ELTE-s papíralapú doktori disszertációt és szakdolgozatot digitalizál 2027-ig. Erről június 11-én kedden írt alá megállapodást Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Borhy László, az ELTE rektora és Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója.

Az együttműködés célja, hogy az ELTE modern, digitális formában hozzáférhetővé tegye a dokumentumokat az egyetemi polgárok számára, támogatva ezzel a jövőbeli mesterségesintelligencia-alapú innovációkat és elemzéseket is.

Az ELTE, Magyarország legnagyobb egyeteme kiemelkedő szellemi- és adatvagyont őriz,

ennek része az a mintegy 186 ezer papíralapú doktori disszertáció és szakdolgozat, amelyeket egy állapotfelmérés után az OSZK önt digitális formába.

Ez az OSZK történetének legnagyobb volumenű digitalizálási megállapodása, amelynek eredményeként 2027-ig több mint tízmillió oldalnyi dokumentum válik kutathatóvá – fogalmazott az aláírás után Rózsa DávidBorhy László szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem óriási szellemitermék-kibocsájtással rendelkezik, a megállapodásnak köszönhetően ez tudásanyag végre méltó módon hozzáférhetővé és kutathatóvá válik.

Az OSZK online tartalomszolgáltatásának egyik alappillére Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb digitalizáló központja, amely üzemszerű, tömeges és teljes körű digitalizálást tesz lehetővé. Az ezer négyzetméteres központ eszközparkjának kapacitása tavaly meghaladta az évi 13 millió levilágított oldalt. A nemzeti könyvtár számára kiemelten fontos, hogy digitalizáló kapacitásait közhasznú projektek szolgálatába állítsa. Az együttműködés révén az ELTE hallgatói és kutatói korszerű formában férhetnek hozzá az intézmény gazdag tudásbázisához, támogatva ezzel a tudományos kutatást és az innovatív technológiai fejlesztéseket.