Nyitott tudomány a magyar tudományos életben

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2016. március 2-án és 3-án Nyitott tudomány a magyar tudományos életben címmel került megrendezésre az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma és az OpenAIRE által közösen szervezett kétnapos konferencia. 

 

A rendezvény résztvevői a nyílt hozzáférés, az adatkezelés és a publikálás kérdéseinek megvitatását tűzték ki célul.

 

Az első nap programjai számára a helyszínt az ELTE Egyetemi Könyvtár biztosította. A könyvtár nagyolvasótermében Görögh Edit ismertette az OpenAIRE 2020 projektet, majd Keveházi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának főigazgatója a nyílt hozzáférésről és a finanszírozási gyakorlatról tájékoztatta az esemény résztvevőit. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának főigazgató-helyettese, Holl András a Pasteur 40A, Gold open access kiadásról beszélt. A délelőtti szekciót Kövér László kutatási adathalmazok hozzáférhetőségéről szóló esettanulmánya zárta.

 

A délutáni szekció nyitó előadásaként Nagy Balázs (NTSZH) tájékoztatott a szellemi tulajdonjogok és a nyílt hozzáférés magyarországi gyakorlatáról és jogi szabályozásáról. Soós Sándor (MTA KIK) a kutatási teljesítmény értékelése kapcsán a tudománymetriai mutatókról és alkalmazhatóságukról referált. A nap záróeseményeként Kovács Krisztián APSTRACT - Egy nyílt hozzáférésű folyóirat történetéről címmel tartott előadást.

 

A március 3-ára tervezett programoknak a Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtára adott otthont. A meghívottak Király Gábor (BCE Szociológiai és Társadalomtudományi Intézet) előadásában hallhattak az oktatók, kutatók által a kutatási folyamat során felmerülő igényekről. Ezt követően Arjan Schalken (Universiteitsbibliotheek VU) Managing the development of library research support services címmel prezentálta a könyvtárak kutatást segítő szolgáltatásainak fejlesztéséről vallott nézeteit, tapasztalatait.  A rendezvénysorozatot műhelybeszélgetés zárta, melynek fő témáját a kutatási folyamatok könyvtári támogatása képezte.