Ki hagyja jóvá a felvitt tételeket?

A feltöltött tételeket a szerző hagyja jóvá és ezáltal nyilvánossá is teszi a rendszerben (mások által is látható, illetve a nyilvános felületen is megjelenik). A szerzői jóváhagyás megtétele azt is jelzi az adminisztrátorok felé, hogy a helyesnek tartott adatok lettek rögzítve.

A tudománymetriai táblázat miért a nem lektoráltak vagy az egyebek között jeleníti meg a lektorált szakcikkemet?

Ebben az esetben a folyóirat lektoráltsága még nincs beállítva az MTMT-ben. Az alábbi kritériumok alapján jelezheti a szerző az MTMT-be belépve a Szerzői fórumban vagy egy, a központi adminisztrációnak írt e-mailben a lektoráltságot:

  1. WoS, SCOPUS, PubMed indexálja;
  2. szerepel a SCImago adatbázisában, van SJR-értéke;
  3. szerepel az ERIH és/vagy ERIH Plus listában;
  4. szerepel a DOAJ-listán;
  5. az Ulrich's és a folyóirat honlapja szerint lektorált és indexeli: Nature Publishing, CABI, ProQuest, MathSciNet, Zentralblatt MATH;
  6. szerepel a Hrcak történész folyóiratainak listáján;
  7. szerepel a Getty Research Institute, Bibliography of the History of Art, BHA listáján;
  8. MTA osztálylistán: A, B, C vagy INT1, INT2, NAT kategóriás.

Amennyiben a folyóirat a fentiek egyikének sem felel meg, az MTA szakterületileg illetékes osztályához, bizottságához lehet fordulni, s az ő pozitív elbírálásuk esetén történik meg a beállítás. Szerkesztőségi igazolás alapján jelenleg nem állítható be az MTMT-ben a folyóirat lektoráltsága. A szerkesztői igazolás, illetve a folyóirat honlapján közzétett peer review eljárás elfogadásáról az MTMT Tudományos Tanács dönt.

Hogyan rögzítsem az online formában megjelent publikációmat?

Ugyanolyan típusba és besorolással vigye fel, mintha nyomtatott lenne, csak a „Digitális” beállításnál az "igen"-t kell kiválasztania. Amennyiben a dokumentum nem rendelkezik oldalszámokkal, helyette szükséges valamilyen azonosítót találnia (a megkülönböztető jelzése, sorszáma a publikációnak a dokumentumon belül; ennek hiányában javasolt az URL utolsó perjel utáni része), majd azt beírni a Közleményazonosító (ArtNo) mezőbe. Ezt követően válik jóváhagyhatóvá a publikáció.

Miért nem tudom szerkeszteni vagy törölni a publikációmat?

A szerző nem tudja törölni azt a közleményt, amelyhez könyvfejezet vagy konferenciaközlemény tartozik, vagy túl van a 90 napos felviteli határidőn. A probléma megoldásában a kari MTMT-adminisztrátora tud segíteni.

Feltölthetem-e a publikációm teljes szövegét?

Nem, viszont az MTMT-s leírásban elhelyezhető a teljes szövegre mutató link. Az ELTE-n a 6/2012. (II. 23.) számú rektori utasítás értelmében az ELTE Digitális Intézményi Tudástár (EDIT) intézményi repozitóriumba kell feltölteni a teljes szöveget.

Az MTMT-be csak azt a publikációmat vihetem be, aminek szerzője vagy szerkesztője vagyok?

Nem. Fordító, forráskiadás készítője, kollaborációs közreműködő, bibliográfia összeállító stb. közreműködői funkcióban is feltölthető publikáció, a "Szerzőségtípus" beállítási lehetőségének használatával.

Hol tudom ellenőrizni egy tudományos folyóirat Q-értékét, vagy MTA-folyóiratlistán való szereplését?

Az MTMT a SCImago-ból veszi át a folyóiratok rangsorolására szolgáló Q-értékeket. A SCImago ingyenesen elérhető, így az adatokat bárki megtekintheti.

Az MTA osztályainak folyóiratlistái a tudományos osztályok doktori eljárásra vonatkozó szabályzatait tartalmazó oldalakon, valamint az MTMT nyilvános keresőjében érhetők el osztályok szerinti bontásban.

Bővebb információ a folyóiratok Q-s besorolásáról, illetve az MTA-s folyóiratlistákról itt.

Hogyan állítható be, hogy a nyilvános felületemen az „Összefoglaló táblázat” mellett a számomra releváns „Szakterületi táblázat” is megjelenjen?

A szerzői felületre történő belépést követően a jobb felső részen található, a felhasználói nevét tartalmazó gombot kell legördíteni és kiválasztani az Adataim szerkesztése lehetőséget.

A megjelenő adatlapon a Szakterületi összesítés mezőben a legördíthető menüből ki kell választani a szakterületnek megfelelő táblázatot, majd a lap alján ráklikkelni a Mentés és bezárás gombra.

Hogyan tölthetők át az adataim az MTMT-ből a doktori.hu felületére?

Első lépésként az MTMT-ben kell az áttölteni kívánt publikációkat felvenni a szerző saját ún. Válogatott közleményeim listájára.

Az áttöltést ezt követően a doktori.hu felületén lehet megkezdeni a Közlemények importálása pontban.

Részletes segédletek: Válogatott közleménylista létrehozása, publikációs adatok importálása. A műveletek elvégzésében további segítséget kérhet kari MTMT-adminisztrátorától.

Az MTMT-ben hol találom meg a Hirsch-indexemet?

Az MTMT által generált Hirsch-indexét minden szerző megtalálja a saját Összefoglaló táblázatának Hirsch-index mezőjében.

Az MTMT csak az adatbázisban szereplő adatok alapján számol, illetve további kritériumokat is érvényesít (ezekről a táblázat alján található Megjegyzésekből tájékozódhat).

Bővebb információkat talál a Hirsch-indexről itt, a felmerülő kérdésekben további segítséget kérhet kari MTMT-adminisztrátorától.

Az idézőknél mit jelent a függő/független jelölés?

Új idézés feltöltésekor be kell állítani, hogy független idézésről van-e szó. Függetlennek abban az esetben tekinthető egy idézés, ha az idéző és az idézett közlemény szerzői között nincs egyezés. Abban az esetben, ha van legalább egy azonos szerzője a két publikációnak, akkor már függő idézésként kezelendő.

Illusztráció szerzője, forrása:
https://www.mtmt.hu/