Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig – Válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2022. szeptember 17-én 14.30 órától Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig: válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből címmel kamarakiállításunk ünnepélyes megnyitójára kerül sor.

Csezmicei János pécsi püspök, írói nevén Janus Pannonius (1434–1472), az első magyar humanisták és könyvgyűjtők egyike volt. Itáliában töltött évei során nemcsak magas szintű görög tudásra és kánonjogi ismeretekre tett szert, hanem ekkor született verseinek jó része is. Számos humanista műveltségű ismerőst, barátot szerzett, akik közül többel Magyarországra való visszatérése után is tartotta a kapcsolatot. Költeményei a XVI. század elejétől kezdve nyomtatásban is megjelentek, ezeknek köszönhetően Janus Pannonius az addigiaknál is szélesebb körben ismert lett Európa-szerte. Egykori könyvtárának becses darabján, a XI. századi, Bizáncból származó, görög nyelvű evangéliumoskönyvön kívül az Egyetemi Könyvtár számos olyan dokumentumot őriz, melyek közvetlen vagy közvetett módon Janus Pannoniushoz kötődnek. Kamaratárlatunkon részint a költő itáliai ismerőseihez (Galeotto Marzio, Marsilio Ficino) és írói hagyatékának első felkutatóihoz (Váradi Péter, Brodarics István) kapcsolódó, nyomtatott könyveket és egy kéziratot, részint műveinek öt különböző, XVI. és XVIII. századi külföldi és hazai kiadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A nyitóünnepség keretében Janus Pannonius evangéliumos könyve is bemutatásra kerül. Programjainkról további részletek weboldalunkon és itt érhetők el. Mindenkit szeretettel várunk!

 

Kamarakiállítás-megnyitó helyszíne:

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, II. emeleti Főigazgatói szoba és Műemlékraktár

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Időpont:

2022. szeptember 17.  14.30

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (Egyetemi Könyvtár, Coll. Pray IX/18, fol. 1 r.)