Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Fogadja örökbe júliusban!

Tarnóczi István jezsuita szerzetes (1626–1689) Nagyszombatban, Kassán, Sopronban, Lőcsén, Győrött tanított, számos vallási tárgyú mű szerzője. Rex admirabilis […] című, Szent László király (ur. 1077–1095) életét ötven verses eulógiumban (magasztalás) leíró műve Johann Christoph Cosmerovius (1652–1685), Matthäus Cosmerovius (1606–1674) fiának bécsi nyomdájában jelent meg 1681-ben.

Két évvel később új címlappal újra kiadták. A mű Szent László legtöbb csodáját metszettel ábrázolja. Hevenesi Gábor Régi magyar szentség (1692) című munkája mellett ez volt a fő forrása a lovagkirály életének a 17. században. Külön figyelmet érdemel a 13. számú metszet, mely a szent 1390-ben Váradon, a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt székesegyház előtt felállított, de 1660-ban elpusztított bronz lovasszobrát ábrázolja. Mivel a szobornak megbízható leírása és egykorú ábrázolása nem maradt fenn, felmerült a kérdés, hogy a kép hitelesen ábrázolja-e a lovasszobort. Kerny Terézia azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy annak külalakját a barokk motívumok felismerhetetlenné tették. A másik figyelemre méltó rézmetszet az obszerváns ferences szerzetes, Temesvári Pelbárt prédikációja nyomán híressé vált vízfakasztó csodát ábrázolja. A csoda későbbi krónikásai a Tarnóczynál található elbeszélést és leírást követték a következő évszázadok során. Kerny megállapítása szerint ez az esemény rejtett szimbolikát hordozott, mert könnyen azonosítható volt a korabeli (18–19. századi) nemesi-nemzeti felkelésekkel, felszabadító harcokkal. A példány 1705-ben a nagyszombati jezsuita kollégium tulajdonában volt.

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe! További információkért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program.

 

RMK III 508a:1

Tarnóczi István: Rex admirabilis, sive vita S. Ladislai regis Hungariae historico-politica, ad Christianam eruditionem elogiis theo-politicis illustrata / authore R. P. Stephano Tarnoczi e Societate Jesu. Viennae Austriae [Wien] : typis Joannis Christophori Cosmerovii, Sac. Caes. Majest. Typographi Aulici, 1681.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár