"Varázslók pálcája" - november 26. 18:00 - Lábass Endre vendége Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző

Október 15-től jövő év márciusáig tart az Egyetemi Könyvtárban 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat második része, melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A negyedik beszélgetésre, melynek vendége Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző lesz, november 26-án 18 órakor kerül sor az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

 

4. beszélgetés:

Vendég:  Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző
a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Józsefvárosi Napház és az újonnan alakult Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatója, Yehudi Menuhin tanítványa és egykori tanársegédje
Időpont: 2012. november 26. 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Díszterme, 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

 

„Megcsörren a vonalas telefon valamikor, tán 2000-ben, Szepesi Jóska, a költő szól bele – adok valakit, öregem – milyen szép is ez: Adok neked valakit –, Szervusz, mondja a hang, Kathy Horváth Lajos vagyok, most láttam a könyvedet, megrendítő munka, szívből ölellek érte, és köszönöm neked, barátom. Az ablaknál állok, kinézek a Népszínház utcára. Kicsit elsírom magam – mert nem rég költöztem ide, és mindig félek egy ideig az új helyeken, és mert ekkor úgy érzem, igazán befogadott a népek színháza. Itt állnak a barátaim, lent, a régi Nap moziban, a költő és a varázslatos hegedűművész – és szeretetüktől úgy érzem, hogy van hazám.”
(Lábass Endre)

 

Zárójelben: Aligha képzelhető el, hogy a művész úr a beszélgetésre "csak úgy véletlenül" ne hozná magával valamelyik hangszerét, gyűjteményének Guarneri, Landolphi, Panormo, Gagliano vagy Nemessányi mesterek által készített darabjaiból...
(Wallner György - a rendezvénysorozat szervezője)

 

A beszélgetés

A zenei ráadás

---------------------------------------------------------------------

Az 5. beszélgetésre, melynek vendége Pünkösti Árpád író, újságíró lesz, december 10-én kerül sor.

Korábbi beszélgetések

Október 15, Várnagy Tibor

Otóber 29, Villányi László

November 6, Ertsey Attila

Fotogaléria a rendezvénysorozat valamennyi beszélgetéséről

---------------------------------------------------------------------

Plakát:

Csatolt fájl: 

A kép eltávolítva.kathy_horvath_plakat.pdf