Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

"Varázslók pálcája" -március 14. péntek 18:00 - Lábass Endre vendége Döbrei Dénes

VARÁZSLÓK PÁLCÁJA - 3. évad

Októbertől márciusig tart az Egyetemi Könyvtárban 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat harmadik része, melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

10. beszélgetés:

Vendég: Döbrei Dénes

Időpont: 2014. március 14., péntek, 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Nagyolvasó,1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Döbrei Dénes táncművész, színész, rendező, koreográfus, a Szabadkai Nyári Mozi egyik alapítója, Jugoszláviában született, 1989-től Franciaországban dolgozik, tagja a Nagy József vezette Theater JEL, később Orleans-i Nemzeti Koreográfiai Központ-nak, Európa valamennyi országában, illetve Japánban, Ausztráliában, Argentínában, Brazíliában, New Yorkban, Hongkongban, Tajvanban is bemutatkoztak – Oroszországban két előadással is elnyerték a rangos Arany Maszk-díjat, 1985-ben pedig egy alakításáért neki ítélték a Rio de Janeiro-i filmfesztivál nagydíját, az Arany Tukánt. Tanít, 2006-tól a toulouse-i LEDA színészképző iskola tanára, tanfolyamokat tart az Orleans-i Nemzeti Koreográfiai Központban, Magyarországon és Erdélyben, 2009-től pedig az Újvidéki Színművészeti Akadémia Mesterfokozatán tanít.

„Valamikor régen, nem sokkal az úgynevezett „délszláv-háború” előtt mi is háborúztunk, Sziveri Jancsival és Döbrei Danival. Dani a Szabadkai Népszínház falához állt, mi, a sorfal pedig szerbül, horvátul és magyarul leolvastuk a homlokára írt számokat. Kivégzés számháborúban. Félelmetes volt, de közben azt is éreztük, ez lesz a világ utolsó becsületes háborúja – nyílt homlokkal kell játszani, és akinek leolvasták a számát, az magától kiáll.”

(Lábass Endre, napház, 2014. március 10.)

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósult meg.