"Varázslók pálcája" - január 25. péntek 18:00 - Lábass Endre vendége Fogarassy Miklós író, könyvtáros és műkritikus

Tavaly októbertől idén márciusig tart az Egyetemi Könyvtárban 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat második része, melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

 

6. beszélgetés:

Vendég:  Fogarassy Miklós író, könyvtáros és műkritikus

Időpont: 2013. január 25. péntek 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Nagyolvasó (korábban Díszterem), 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

 

Fogarassy Miklós (sz. Budapest, 1939) író, könyvtáros és műkritikus – vagy, mint szépen írják: műértő. Az OSzK, majd az Írószövetség Könyvtárának munkatársa, az egykori OSzK Könyvtártudományi és Módszertani Központ főmunkatársa volt, évtizedek óta rendkívül elmélyült esszéket, recenziókat ír a legjobb folyóiratokba, Vermeer, Mészöly Miklós és Tandori Dezső munkásságáról jelentek meg remek könyvei. Nádas Péter azt írta róla, ő a magyar irodalom legfinomabb tollú mestere.

 

"Az ablaknál állok, a Népszínház utcát bámulom, látni szeretném, ahogy Kőbányáról beér a villamos, Miklós leszáll, és jön a Napház felé. Mindig is legenda volt, barátaim szeretettel meséltek róla történeteket évtizedek óta. Fogarassy Miklós – ha jól tudom - nem tengerész, még kevésbé hosszújáratú kapitány, nekem azonban valami álomszerű módon mégis örökre ő lett a kapitány. Pár évvel ezelőtt épp nálam volt a fényképezőgépem, amikor Miklós végigjárt egy kiállítást. Követtem a tömegben. Csodás palackpostaszín ballonban járt körbe a képek előtt, arcán valami olyan keserű kifejezéssel, hogy majd hanyatt estem a nevetéstől. Hát... ez is örökre megmarad bennem - a szenvedő műértő arckifejezése."
(Napház, 2013. január 16. szerda)
Lábass Endre

 

A beszélgetés

---------------------------------------------------------------------

A következő beszélgetésre február 15-én, pénteken 18 órakor kerül sor, a vendég Nagy József táncművész, koreográfus lesz.

 

Korábbi beszélgetések:

Október 15, Várnagy Tibor

Otóber 29, Villányi László

November 6, Ertsey Attila

November 26, Kathy-Horváth Lajos

December 10. Pünkösti Árpád

Fotogaléria a rendezvénysorozat valamennyi beszélgetéséről

---------------------------------------------------------------------

Plakát:

Csatolt fájl: 

A kép eltávolítva.plakat_fogarassy.pdf