Pázmány-nap a könyvtárban

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, valamint az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány Pázmány-nap alkalmából rendhagyó kiállítással és könyvbemutatóval egybekötött programokkal tisztelgett egyetemünk alapítója előtt.  

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapításának 383. évfordulóján a könyvtár különleges kiállítással, értékes, restaurálandó dokumentumok bemutatásával és ismeretterjesztő vezetésekkel várta az érdeklődőket 2018. május 10-én.

A Pázmány-ereklyék című rendhagyó, egynapos tárlaton két különleges és ritkán látható tárgyat állítottunk ki, melyek mindegyike Pázmány Péter személyes tulajdonát képezte. A látogatók megtekinthették Pázmány eredeti egyházi fejfedőjét (birétum) és egy saját kezű, lapszéli jegyzeteivel, céduláival sűrűn ellátott művét.

Bemutattuk Pázmány Péter két alkotását, egy 17. századi magyar zsoltároskönyvet, egy 14. századi kódexet, egy Róma látképeit tartalmazó 16. századi kötetet, Luther Márton, valamint Petrarca egy-egy kötetét.

Vendégeink túráink keretében megismerkedhettek könyvtárunk történetével, építészeti és művészettörténeti érdekességeivel, betekintést nyerhettek restaurátor-műhelyünk titkaiba. Rendezvényünk egy könyvritkaságokat bemutató előadással és tárlatvezetéssel zárult.

A könyvmentés érték- és hagyományőrző tevékenységét, illetve az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány közhasznú céljait Ön is támogathatja személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásával. Örökbe fogadható könyveink listáját honlapunkon találja. 

Egyetemi Könyvtárért Alapítvány

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Tel: (+36 1) 411-6738

E-mail: alapitvany@lib.elte.hu

Adószám: 18121362-1-41

Számlaszám: 12010532-00120645-00100003