Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Innovatív könyvtár a digitális korszakban

Az ELTE Egyetemi Könyvtár két munkatársa, Virág Gabriella és Cerva Csaba, sikeres prezentáció keretében mutatták be az ELTE Digitális Intézményi Tudástárát (EDIT) az Innovative Library in Digital Era (ILIDE) címmel 2016. március 14. és 16. között Szlovákiában megrendezésre került konferencián.

 

Az előadók Magyarország legrégibb egyetemének és első egyetemi könyvtárának, az ELTE Egyetemi Könyvtárnak a rövid bemutatását követően a repozitórium létrehozásának céljairól, a kezdeti lépésekről, a fejlesztésekről és a tartalom megoszlásáról számoltak be a konferencia résztvevőinek. Bemutatták az EDIT hierarchikus gyűjteménystruktúrájának szerkezetét, majd a Digital Flash Flip Book applikáció segítségével a valós könyv élményét kölcsönözve virtuálisan bele is lapoztak a könyvtár egyik kincseként számon tartott kódexbe. A hallgatóság megismerhette a háttérben húzódó technikai ismereteket és a megvalósításhoz szükséges feltételeket. Az EDIT láthatóságát növeli a nyílt hozzáférésű repozitóriumok webes jegyzékébe, az OpenDOAR-ba való bejegyzés, OpenAIRE-kompatibilis és megtalálható a The University of Illinois Data Provider Registryben (DPR Clestial). Az EDIT-ben tárolt PhD-dolgozatok a Dart-Europe portálon is megtalálhatóak. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) adatbázisán keresztül muzeális gyűjteményeink az Europeanába kerülhetnek. Az EDIT-et és adminisztrációs hálózatát az Egyetemi Könyvtár koordinálja, a folyamatos fejlesztéseket, karbantartást az intézményi adminisztrátor mellett két informatikus végzi.

 

Az Alacsony-Tátra festői környezetében idén 19. alkalommal rendezték meg megújult névvel a digitális értékőrzés és a digitális gyűjtemények témáját középpontba állító rendezvényt. A program a világszerte ismert és nagy presztízzsel rendelkező Digital Library Conference folytatásaként az idei évben is számos országból vonzotta a legkiválóbb szakembereket. Az ismeretbővítésen és tapasztalatszerzésen túl lehetőség nyílt a szakmai kapcsolatok építésére és új ismeretségek kötésére.

 

Az előadás prezentációja:

https://prezi.com/fdbuao_prduj/edit-repository-construction-in-the-oldest-hungarian-university/

Az EDIT-ben: http://hdl.handle.net/10831/30045