Fogadja örökbe januárban!

Andrea Argoli (1570–1657) olasz asztronómus és asztrológus 1648-ban adta ki csillagnaptárát az 1641–1700-as évekre. Ezt a kalendáriumot dolgozták át a nagyszombati egyetem csillagászai az 1676-os évre vonatkozóan Magyarországra és Ausztriára.

A naptárat az 1676. évben (vagy már az előző év végén) adták ki a nagyszombati akadémiai nyomdában. A készítők a kötet elején alaposan elmagyarázzák a kalendárium felépítését, minden hónap minden napjára ugyanazon információkat adják meg: ünnepek, asztronómiai megfigyelések, hold állása, napok és éjszakák hosszúsága, időjárás, Ausztriához kapcsolódó évfordulók stb. A naptárat egy hosszú, egész évre szóló prognosztikon, majd egy Dissertatio physico-mathematica (Ausztriában és Magyarországon található vizekről) és egy Synopsis chronologica (jelentős események Ausztriában I. Rudolftól I. Leopoldig, 1218-tól 1675-ig) című írás követi. A kötetet a Habsburg-ház tagjainak családfája zárja, visszavezetve a ház eredetét Faramondig, a frankok legendabeli első királyáig. Az Egyetemi Könyvtár példányának különlegességét az adja, hogy a kalendárium hónapjai után utólag bekötött levelekre a kötet elején lévő bejegyzés alapján egy Pozsony környéki nemes, Szency András írta a naplóját, szinte minden naphoz adva egy pár mondatos leírást, lehetővé téve így, hogy az egész évét a lehető legalaposabban végig tudjuk követni. A könyv legvégére újabb leveleket kötöttek, amelyeken az említett nemes számadáskönyve olvasható pontos számadatokkal. A naptár később, pontosan nem ismert időpontban a Hédervári család birtokába került.

 

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

További információkért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program  

 

RMK II 260a:2

Calendarium typographiae Tyrnaviensis, ad annum a nato in terris Deo, M. DC. LXXVI. ad meridianum Tyrnaviensem, ad elevationem poli XLVIII. graduum, adeoque in usum praecipuorum locorum tam in Ungaria, quam in Austria, nec non adjacentium provinciarum, supputatum ex calculis ... Andreae Argoli / opera et studio, astrophili cuiusdam in Academia Tyrnaviensi Regni Ungariae Tyrnaviae [Nagyszombat] : typis Academicis, [1676].

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár