DOI-azonosító igénylése

A DOI (Digital Object Identifier) online tartalmak azonosítására szolgáló egyedi jelzés, a Nemzetközi DOI Alapítvány bejegyzett védjegye.

A DOI azonosító igénylése, központi adatbázisban való rögzítése ügynökségeken keresztül zajlik, az ELTE Egyetemi Könyvtár a CrossRef ügynökséggel áll kapcsolatban. A CrossRef-nél regisztrálható DOI az azonosításon túl növelheti a kiadvány weboldalának látogatottságát, ezáltal a hivatkozások száma is emelkedhet.

A DOI prefixből és suffixből áll. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltártól kapott prefix birtokában a szerkesztőségek maguk képzik a DOI-azonosítókat. Az azonosító képzésén túl a szerkesztőségnek teljesítenie kell az ún. cross-linking kötelezettséget is.

Az igényléshez a dokumentumra mutató egyedi URL szükséges. A DOI-t minden cikkben fel kell tüntetni (az elektronikus és a nyomtatott példányban is). Az OJS-t (Open Journal System) használó folyóiratok esetében a DOI-azonosító generálása és elhelyezése automatizálva megoldható.

Honlap hiányában megfelelő alternatíva lehet a cikkenkénti repozitóriumi tárolás.

A dokumentumot megfelelő minőségben, pdf/A formátumban archiválni kell az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban (EDIT). Ezáltal az Egyetemi könyvtár biztosítani tudja a hosszútávú elérhetőséget.

 

További információ: Virág Gabriella (doi@lib.elte.hu).