KULTÚRÁK KÖZÖTTI PÁRBESZÉD

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
elte.hu

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://www.elte.hu/content/kulturak-kozotti-parbeszed.t.30097
Szövegrész

„Book of Your Life” címmel indított könyvtári projektet az interkulturális egyetemről és a nemzetközi hallgatók integrációjáról az ELTE.

Az egyetemi könyvtárak hagyományosan a hallgatók tanulmányaihoz, kutatásaihoz biztosítanak információkat, ugyanakkor erős igény mutatkozik arra is, hogy a könyvtár interaktivitást és inspirálódást nyújtó közösségi térként is funkcionáljon. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen március 1-jén indult el a Book of Your Life (BoYL) projekt, amelyben egy ilyen helyszín és a kapcsolódó programok kialakításán dolgoznak a hallgatók bevonásával az Egyetemi Könyvtár és Levéltár, az ELTE Hallgatói Önkormányzat és a Rektori Kabinet munkatársai. A projekt célja az ELTE-re érkező nemzetközi hallgatók kulturális inklúziójának elősegítése, a hazai és nemzetközi hallgatók közötti elfogadás és tolerancia ösztönzése.

"Nagyon örülök, hogy a nemzetközi hallgatókra fókuszáló projekt újabb keretet teremt arra, hogy a könyvtár a hallgatói igényekre figyelve, minél hatékonyabb szolgáltatásokkal támogathassa őket" – emelte ki köszöntőjében Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója.

Endrődy Orsolya, az ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet egyetemi adjunktusa Intercultural Encounters – Cultural Bonding: Creating Inclusive and Innovative Spaces for the Future című gondolatébresztő előadásában számos példával mutatta be, hogy a művészi-kreatív szempontok mentén kialakított terek hogyan lehetnek alkalmasak a kulturális kötődés kialakítására. Felhívta a figyelmet a hallgatók bevonásával megvalósult STROLL-projekt tapasztalataira is, amelyek a BoYL kapcsán is hasznosíthatóak.

A BoYL módszertani elemeit, tervezett programjait és célkitűzéseit Szöllősi Szilvia, az Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője mutatta be (a teljes prezentáció itt elérhető). Elmondta, hogy

a közösségi térbe tervezett kulturális és társasági programok mellett online aktivitásokkal is készülnek,

a napokban indult el az ELTE közösségimédia-felületein az a kampány, amelyben a hallgatók kedvenc könyveit (FacebookInstagram) keresik. 

Az esemény második felében a BoYL-csapat az ELTE nemzetközi hallgatói nagyköveteit invitálta közös gondolkodásra, ők ugyanis fontos szerepet játszanak abban, hogy a nemzetközi hallgatók otthon érezzék magukat az egyetemen. A beszélgetés vezérfonalát a nemzetközi hallgatók tapasztalatai adták arról, hogy mennyire érzik magukénak az egyetemi tereket (fizikai értelemben és személyes interakciók szempontjából is), illetve hogy ezek a terek milyen változtatásokkal lehetnének még barátságosabbak.

A nagykövetek szerint az egyetemi közeg alapvetően nyitott és befogadó, ám a nyelvi korlátok még gyakran jelentenek problémát. A hozzászólók számos inspiráló, a BoYL-projektben felhasználható ötletet vetettek fel, és megerősítették, hogy a művészeti-kulturális programok valódi hidat képezhetnek a hazai és nemzetközi hallgatók között. A beszélgetést Knyihár Eszter, a Nemzetközi Stratégiai Iroda vezetője moderálta.