Örökbefogadott könyvek

Örökbefogadásra ajánlott könyvek listája

 

Támogassa régi magyar könyvek restaurálását az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban!

2023-ban örökbefogadásra ajánljuk az Egyetemi Könyvtár egyik legértékesebb gyűjteménye, a Régi Magyar Könyvtár darabjait.

Ez a több mint 3000 darabos gyűjtemény az anyanyelvünkön és hazánk területén nyomtatott legkorábbi műveket tartalmazza. A könyvnyomtatás kezdetétől 1711-ig keletkezett összes olyan nyomtatvány idetartozik, amely vagy magyar nyelven vagy Magyarország területén került nyomtatásra vagy magyar szerző műve. Eszmei értékük hazai viszonylatban szinte felbecsülhetetlen. A szinte folyamatos, nagymértékű használat következtében a gyűjtemény mára erősen restaurálásra szorul.

A kötetek restaurálásának támogatásával Ön is hozzájárulhat közös nemzeti kincseink fennmaradásához!

Hogyan fogadhatok örökbe egy kötetet?

Támogatási szándékát, kérjük, jelezze a konyvorokbe@lib.elte.hu levelezési címen vagy munkaidőben a +36 20 411 6500 / 4038 telefonszámon, melyen munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hogyan tudok könyvet választani?

Képes ajánlókat folyamatosan teszünk közzé az Örökbefogadásra ajánlott könyvek | ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár oldalon, de ha jelzi örökbefogadási szándékát, munkatársaink szívesen segítenek az Ön számára megfelelő kötet kiválasztásában.

Szívesen támogatnám a régi könyvek fennmaradását, de nincs sok pénzem, mit tehetek?

Támogatását bármekkora összeggel kifejezheti, függetlenül a restaurálás feltüntetett, becsült költségétől. Az Ön által kiválasztott kötet mindenképpen restaurálásra kerül, a további szükséges összeget a könyvtár biztosítja.

Megjelenik valahol, ha örökbe fogadok egy könyvet?

Hozzájárulása esetén az örökbefogadott könyvben és a könyvtár katalógusában jelöljük az örökbefogadó nevét, nagylelkű támogatását ezáltal megőrizve az utókor számára. Beleegyezésével pedig támogatóink sorában is feltüntetjük.

Csak magánszemélyek fogadhatnak örökbe könyvet?

A régi magyar könyvek megőrzésének támogatására magánembereket, intézményeket és cégeket is várunk támogatóink sorába.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL