Sikeresen zárultak a Kulturális Örökség Napjai az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Kulturális értékeink védelmére és épített örökségünk megőrzésére kívántuk felhívni a figyelmet az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban szervezett rendezvényünkkel az idei Kulturális Örökség Napjai keretében.

Pray György, a magyar kritikai történetírás atyja, könyvtárunk egykori igazgatója születésének 300. évfordulója és a jezsuita rend eltörlésének 250. évfordulója alkalmából kamarakiállítás nyílt a magyar jezsuiták dél-amerikai misszióival kapcsolatos dokumentumaink bemutatásával. Unus non sufficit orbis – Egy világ nem elég: magyar jezsuiták Dél-Amerikában című tárlatunk 2024. május 31-éig hétköznapokon 10.00 és 15.00 óra között tekinthető meg. Jelentkezni a titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet. További információk kiállításunkról honlapunkon érhetők el.

Programsorozatunk nyitányaként a Sabbathsong Klezmer Band Rosh haShanai (Újévi) kiskoncertje csendült fel, melynek keretében Masa Tamás és Masa Anita héber és jiddish dalokat adtak elő. A könyvek, tudományok és művészetek kedvelői épülettúráinkon keresztül betekintést nyerhettek a könyvtár történetébe és műemléképületének termeibe, megismerkedhettek a restaurálás folyamatával, muzeális gyűjteményünkkel, Eötvös Loránd életével és munkásságával. Feltárultak egyetemünk történetének fontosabb eseményei is Könyv, talár, tudomány – Jelképek az Eötvös Loránd Tudományegyetem múltjából című egyetemtörténeti kiállításunk keretében. Rendezvényeink alatt vendégeink egyedi, keményfedeles kézműves könyvecskéket készíthettek, Buzogány Dezső kalligráfus pedig a szépírás művészetébe avatta be az érdeklődőket.

Programsorozatunkat a Coquette duó koncertjével zártuk. Gál Hedda (ének) és Horváth Zsolt (gitár) a jazz-sztenderdeken kívül a 20 éves jubileumra tekintettel Cserháti Zsuzsa dalaiból szólaltattak meg válogatást.

A rendezvény Budapest Főváros V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzata és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósult meg.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2023. szeptember 25. és 2023. november 12. között szintén változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. Minden kedves vendéget szeretettel látunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL