Pázmány-relikviák az Egyetemi Könyvtárban - Kiállítás

Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárának az Egyetemi Könyvtárban őrzött, 2012-ben azonosított köteteiből rendez kiállítást a könyvtár 2012. december 17. – 2013. március 29. között.

Pázmány 1637. március 19-i halálának 375. évfordulóját ünnepelve, az Egyetemi Könyvtár tudományos főmunkatársa, Knapp Éva egy általa kidolgozott tudományos módszert érvényesítve a könyvtár történeti állományában azonosította Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárának ide került állomány-részét. A felfedezésről a nyilvánosság szeptemberben, a Kulturális Örökség napján értesülhetett.

A kiállítás az élénk sajtóvisszhangot kiváltó felfedezést az egyetemalapító bíboros pozsonyi magánkönyvtárából származó nyomtatványok, illetve néhány egyéb Pázmány-emlék, mint az egyetem alapítólevele és Pázmány úgynevezett „jezsuita” (fekete) birétuma bemutatásával teszi márciusig hozzáférhetővé az érdeklődő, művelt nagyközönség számára.

A kiállításon egyaránt találhatók Pázmány Péternek ajándékozott aranyozott díszkötéses munkák, így például a még grazi oktatói évei alatt megismert II. Ferdinánd német-római császár, magyar király ajándéka, a Teremtés Könyvének első fejezetéhez fűzött kommentár-kötet, bíborosi kinevezése alkalmából; az utolsó nagy mű, a prédikációk sajtó alá rendezése (megjelent Pozsony 1636) során használt tekintélyes forrásanyag könyvtárában is jelenlevő kötetei, s nem utolsó sorban az 1616-tól esztergomi érsekként politikai szerepet is betöltő Pázmány olvasmányaként szolgáló történeti, politikai, továbbá orvosi tárgyú nyomtatványok.

A szenzációs szakmai, irodalom-, könyv- és könyvtártörténeti tudományos eredmény nyilvános bemutatása segít megeleveníteni Pázmány Péter alkotói műhelyét. A kötetek nemzeti relikviák, melyek méltó bemutatásával a könyvtár és az egyetem tisztelegni kíván a 375 éve halott egyetemalapító bíboros-érsek emléke előtt.

A kiállítást Knapp Éva magyar-angol nyelvű tudományos kiadványa kíséri, mely valamennyi dokumentum színes fotóját is tartalmazza.

A kiállítás munkanapokon 12.00–18.00 óráig tekinthető meg.

Február 6-ától a kiállítás végéig egy magángyűjteményból származó újabb kötettel egészült ki a kiállítás! (részletek)

Jegyárak:

500 Ft/fő, diákoknak, nyugdíjasoknak: 300 Ft/fő

Csoportoknak:
10-20 fő: 3000 Ft, diák-nyugdíjas: 1500 Ft
20 fő fölött: 4000 Ft, diák-nyugdíjas: 2000 Ft

Kiállításvezetés (előzetes egyeztetés alapján):
magyar nyelven: 2000 Ft, diák-nyugdíjas: 1000 Ft
idegen nyelven (angol, francia, jelnyelv, lengyel, német): 3000 Ft

A kiállítás megrendezését illetve a tanulmánykötet és katalógus megjelenését az NKA támogatta.

A kiállításmegnyitó képei