Magyar Örökség díjjal tüntették ki az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárt

A Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért Bírálóbizottság Magyar Örökség kitüntető címre tett javaslatot azért, hogy az arra méltó több mint 450 éves ELTE Egyetemi Könyvtár a magyar tudomány és kultúra szolgálatában bekerüljön a „Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába”.

Az ünnepélyes ceremóniára 2018. június 23-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A Magyar Örökség díjat Dr. Klinghammer Istvántól a Magyar Örökség Díj Bizottság elnökétől Kálóczi Katalin főigazgató vette át.

Dr. Szögi László történész, az Egyetemi Könyvtár korábbi főigazgatója rövidített méltatásában bemutatta a könyvtár gazdag történetét. Kitért az európai kultúrtörténetben egyedülálló eseményre, a magyar nemzeti örökség részét képező kódexek különös visszajuttatására az Egyetemi Könyvtár állományába. A könyvtár gyűjteményében fellelhető 185 kódex, 1200 ősnyomtatvány, 11 000 könyvtári egység antikva, 16 500 barokk- és 75 000 XVIII. századi kötet a magyar nemzet kulturális örökségének része, melynek védelme és őrzése közös feladatunk.