Mozaikok az ELTE örökségéből – 2024. július

A hónap műtárgya – Az Eötvös József Collegium emlékérme

Az Eötvös József Collegium alapítására 1895-ben került sor a hazai tanárképzés fejlesztése érdekében. 1945-ben, fennállásának 50. évfordulójára készített emlékérmet választottuk a hónap műtárgyának.

Az előlap éremképén madarat felreptető női alak és Keresztury Dezső collegiumi jelmondata szerepel: „SZABADON SZOLGÁL A SZELLEM” Az éremkép bal oldalán a készítő, Pátzay Pál mesterjegye látható. A hátoldalon latin nyelvű felirat: „IN MEMORIAM SOLLEMNIUM SEMISAECULARIUM COLLEGII A JOSEPHO EÖTVÖS NOMINATI MDCCCXCV MDCCCCXLV”.

Keresztury Dezső, a Collegium igazgatója (1945–1948) egy interjúban így nyilatkozott az érmen látható jelmondat történetéről:

„A kollégium 50 éves jubileumára készültünk, én arra vezettem – akkor még megtehettem, volt ennyi befolyásom – verettem egy emlékérmet. És ezt az emlékérmet Pátzay Pál csinálta meg: erős, majdnem viharos szélben álló nőalak, aki egy galambot, egy madarat bocsát szárnyra. És ehhez kellett valami felirat is, és akkor én ezt fogalmaztam: „szabadon szolgál a szellem". Persze akkor ezt elég sokan rossz néven vették tőlem, mert más volt a közfelfogás erről a kérdésről... Más volt a szavak csengése.”

Forrás:

  • „Szabadon szolgál a szellem” Keresztúry Dezsővel beszélget Tóbiás Áron. Honismeret, 22. évf. 1994. 6. sz. 44–46.
  • A Báró Eötvös József Collegium hivatástörténete 1895-1950. Vezető és forrásgyűjtemány az állandó kiállításhoz. Szerk. Horváth László. Budapest, 2017. 199.
  • Prohászka László: Az Eötvös József Collegium Pátzay Pál készítette jubileumi emlékérme. Az Érem, 73. évf. 2017. 1. sz. 28-31.

 

Összeállította: Boda Attila, Schlay Georgina

ELTE Eötvös József Collegium emlékérme

 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Eötvös József Collegium