Zöld utat a jövőnek

Az ELTE Könyvtári Tanácsának K21 Minőségirányítási Koordinációs Bizottság Zöld könyvtár munkacsoportja az Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ) hálózatán belül működő könyvtárakban, többek között az Egyetemi Könyvtár és Levéltárban, az egyes karok kari és központi könyvtáraiban, valamint egy intézeti könyvtárban 2018 tavaszán és nyarán zöld könyvtári felmérést végzett, amelyben elsősorban az intézmények ökológiai fenntarthatóságát vizsgálta.

A felmérés elsődleges célja a könyvtárak környezeti kultúrájának fenntarthatósági és környezettudatossági szempontok alapján történő megvizsgálása volt. Ugyanakkor a felméréssel prezentálni kívántuk a társadalmi felelősségvállalást növelő zöld értékeinket, amelyekkel az EKSZ, illetve annak nagyobb könyvtárai rendelkeznek.

Az auditálás során felszínre került, hogy az ELTE könyvtárosainak legtöbbje fontosnak tartja a fenntarthatósági és környezetvédelmi intézkedéseket. A felmérésben résztvevők környezetbarát eljárás és munkavégzés figyelembevételével teljesítik napi teendőiket, és lehetőség szerint örömmel vennének részt a témával kapcsolatos programokon, „érzékenyítésen”. A felmérés során alkalmazott kérdőív, és az eredmények kiértékelését tartalmazó dokumentum elérhető repozitóriumunkban.