Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

"Varázslók pálcája" - november 8. péntek 18:00 - Lábass Endre vendége Perényi Tamás építész

2013/2014-es tanévben is folytatódik a 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat , melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival.

A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

3. beszélgetés:

Vendég:  Perényi Tamás

építész mostanában ötvenhárom éves. Több soklakásos házat, szállodát és családi házat épített, sőt egy különleges víztornyot is. Munkáit mindig elismeréssel fogadja a szakma - többek között Ybl-díjjal is jutalmazták, jelenleg pedig egyetemi docens, ő a BME Lakóépülettervezési Tanszékének vezetője.

Időpont: 2013. november 8. péntek 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Nagyolvasó (korábban Díszterem), 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

,,Édesapám építésznek szánt, vett is nekem egy nagy építőkocka-készletet, amit egy svájci vöröskeresztes faládában tartottam, és imádtam vele játszani, kisiskolásként azonban inkább regényeket faltam, úgymond: ,,tanulás helyett" - milyen buta közhely is ez -, és nem lettem építész. De az eredeti tervrajznál sokkal mélyebben meghatározott édesapám régi vágya, hiszen egész életemben Pest kopott romvárosának házai közt járok, és a legkedvesebb barátaim építészek. Kicsit talán irígy vagyok rájuk:  - Ó, ők persze simán... nyilván egyből valóra váltották a szülői terveket! Néha úgy gondolom, ezért mosolyog olyan nyíltan, vidáman Perényi Tamás."

(Lábass Endre, Napház, 2013. november 4., hétfő)

Perényi Tamásról:

http://epiteszforum.hu/egy-siker-anatomiaja

http://epiteszforum.hu/felujitas-bovites-erzekenyen-tapintatosan-a-budai-varban

http://epiteszforum.hu/dekorativitas-hajlekony-diszek-nelkul-teglabol-es-acellemezbol

http://epiteszforum.hu/a-kert-osszes-faja-erintetlen-maradt

http://epiteszforum.hu/akac-haz-budapest-vii-akacfa-utca-12-14