Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Soá archívum az ELTÉ-n

A holokauszt illetve a ruandai népirtás túlélőivel, valamint embermentőkkel és felszabadítókkal készített videóinterjúkból tekinthető meg közel 52 000 az USC Soá Alapítvány jóvoltából minden ELTE-polgár számára, regisztráció utánvha.usc.edu oldalon, Google Chrome böngésző használatával.

A második világháború során faji, vallási, politikai, szexuális, egészségi és más okokból üldözöttekkel, fogságba vetettekkel készült videók mellett a koncentrációs táborokat felszabadító katonákkal, szemtanúkkal és az embertelenségben Emberként segítőkkel felvett interjúk alkotják döntően a vizuális történelmi archívumot, s kisebb számban az 1994-es ruandai mészárlás túlélőinek beszámolói.

Az Archívum összesen 1 200 000 nevet, 700 000 képet, 60 000 kulcsszót és 105 000 órányi rögzített vallomást tartalmaz – így egyike a világ legnagyobb digitális videóarchívumainak. Helynevekre, eseményekre vagy személyekre keresve a 34 nyelvű videótalálatokban az említésnek a felvételen belüli pontos helyét kapjuk.

A videóinterjúkat letölteni nem lehet, csak megtekinteni az ELTE IP-tartományából, de a VPN ill. Stunnel szoftver segítségével  távolról is csatlakozhatnak az ELTE-polgárok.