A reformáció napja az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban - „Kezdetben volt az ige …”

A reformáció napján, október 31-én, délután fél háromtól az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár kamarakoncerttel egybekötött tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket a Luther-nyomtatványok címmel nyílt kiállítás keretében. A hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi templom kapujára 95 pontba foglalt téziseit, melyek jelentős mértékben hozzájárultak Európa vallási arculatának és politikai-társadalmi térképének átalakulásához.                                           

A reformáció 500. évfordulója alkalmából nyílt kamarakiállításunk a reformátor előtt válogatott dokumentumok bemutatásával kíván tisztelegni. A kiállítási műtárgyak között fellelhetőek Luther latin és anyanyelvű prédikációi a Szentháromságról, a hitből való megigazulásról, a Tízparancsolatról és az utolsó ítéletről. Megtekinthető Luther németre fordított, gazdagon illusztrált Bibliája, melyet héber és görög eredeti szövegekből kiindulva, humanista fordítások felhasználásával készített el.

A Luther-Biblia széles társadalmi körök számára tette elérhetővé a Szentírás igéit, és több nemzeti nyelvű fordítás mintájává vált. Katekizmusai, népnyelvű prédikációi és Bibliája, egyházi dalai hozzájárultak a keresztény és nemzeti identitás erősítéséhez. Kiállításunk a reformáció magyarországi recepcióját és hatástörténetét is tükröző értékek felvonultatásával izgalmas diskurzusra, és a reformáció örökségének felfedezésére invitálja az érdeklődőket.

A tárlatvezetést követően a Concentus Consort kamaraegyüttes ad koncertet protestáns szerzők műveiből korhű ruhákban és hangszereken.

Részletes program:

Időpont: 2017. október 31.; 14:30-16.00

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, 1053 Budapest, Ferenciek tere 6. (Tanácsterem, II. emelet)

14:30 Tárlatvezetés a Luther-nyomtatványok címmel nyílt kiállításon (Vezető: Dr. Knapp Éva kurátor, tudományos referens)

15:30 Concentus Consort kamaregyüttes koncertje (Vezető: Szak Cecília)