Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

"Könyvtár, ami összeköt"

Befejeződött az Országgyűlés elnöke által idén 5. alkalommal meghirdetett „Könyvtár, ami összeköt” című program. 

Ebben az évben – újításként - a nyolc határon túli és két magyarországi nyertes pályázó mellett kilenc budapesti könyvtár delegáltja is részt vett az eseményeken. Az ELTE Egyetemi Könyvtár nagyon fontosnak tartja a szakmai kapcsolatok építését, a jó gyakorlatok, tapasztalatok átadását nem csak a hazai, hanem a külhoni kollégák vonatkozásában is, így örömmel jelölte Sutócki Kingát, a Gyűjteményszervezési Osztály munkatársát a programba képviselőként.

2015. október 3. és november 7. közötti időszakban a résztvevők számos könyvtárban tettek látogatást. 2015. november 5-én az Egyetemi Könyvtárban fogadtuk a kollégákat, akik a program első részében Kazimir Edit vezetésével épülettúra keretében ismerkedtek a könyvtár és az épület történetével.

Ezután a Tanácsteremben folytatódott a program, Székelyné Török Tünde Gyűjteményszervezési osztályvezető hivatalos köszöntője után:

Elsőként Dr. Knapp Éva, az Egyetemi Könyvtár tudományos ügyekért felelős referense tartott előadást a budapesti Egyetemi Könyvtár állományában azonosított, Pázmány Péter könyvtárából származó kötetekről. Erről a hazai és a nemzetközi vonatkozásaiban is jelentős tudományos kutatásról és eredményéről a Magyar Tudomány 2013. évi 7. számában jelent meg Dr. Knapp Éva tanulmánya. A látogatók az előadás illusztrációjaként a tárlókba kihelyezett eredeti dokumentumokat is megtekinthettek.

Ezután Dr. Kiszl Péter az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet intézetigazgatója, egyben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány kuratóriumi elnöke a „jó gyakorlatok” átadásának szellemében arról beszélt, hogy egy alapítvány miként tudja támogatni a könyvtárat a hatékonyabb, eredményesebb működés érdekében. Igen nagy érdeklődésre tartott számot előadásának másik témája, a magyarországi könyvtárosképzés bemutatása, melyben felhívta a figyelmet a jelenlévők számára érdekes képzési lehetőségekre és a határon túli hallgatók ösztöndíj támogatására vonatkozó pályázatra.

Végül az Egyetemi Könyvtár munkatársa Cséka György tartott bemutatót a könyvtár különleges dokumentumaiból. A jelenlévők többek között megtekinthették Vesalius: De humani corporis fabrica...1552-es kiadású művét, az Illustrated London News, Panorama of the River Thames in 1845. című kiadványt vagy az 1803-ban megjelent Voyage pittoresque de Constantinople et des rives du Bosphore címűt.

Az öthetes program főbb állomásairól Sutócki Kinga kollégánk folyamatosan tudósított Facebook oldalunkon. 

Fotók: Acsai János

A kép eltávolítva.

 

A kép eltávolítva.

 

A kép eltávolítva.

 

A kép eltávolítva.