Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

"Könyvtár, ami összeköt"

A kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése

Elkészült Robert Vos Van régóta várt kisfilmje a „Könyvtár, ami összeköt” című program esztergomi találkozójáról.
Az ELTE Egyetemi Könyvtárat a 2015. október 3. és november 7. közötti időszakban a nyertes pályázók körében Sutócki Kinga képviselte, aki a Gyűjteményszervezési Osztály munkatársaként vett részt az öthetes programsorozaton. Az Egyetemi Könyvtár kiemelt prioritással kezeli a szakmai kapcsolatok építését, a tapasztalatcsere és a szakmai együttműködés támogatásának kérdését, melyek a sikeresen lezajlott esemény célkitűzései között is szerepeltek.

A videó megtekinthető az alábbi linkeken:

Az ország különböző pontjairól és a határon túlról érkezett delegáltak húsz perces előadásokban mutatták be röviden munkájukat, valamint az általuk képviselt könyvtárat. Lehetőségük nyílt – az Országgyűlés és az Országgyűlési Könyvtár működésének alapos megismerését követően – Budapest több könyvtárába, köztük az Egyetemi Könyvtárba is ellátogatni, ahol a Pázmány Péter könyvtárából származó kötetekről, az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány munkájáról, továbbképzési lehetőségekről, valamint a könyvtár különleges dokumentumairól hallhattak előadást.

Sutócki Kinga részletes beszámolója Facebook-oldalunkon érhető el.

A résztvevők a program újdonságaként könyvtárszakmai prezentációkon és az MKE Társadalomtudományi szekció A könyvtár útjai címmel tartott konferenciáján bővíthették ismereteiket, illetve bekapcsolódhattak az Országos Könyvtári Napok vidéki és budapesti rendezvényeibe.

A beszámolók alapján az intenzív szakmai együttműködés során új kapcsolatokkal és innovatív ötletekkel gazdagodtak a könyvtáros kollégák, bepillantást nyerhettek a határon túli könyvtárak szakmai munkájába, nemzetmegtartó szerepébe, és a külhoni magyarság kulturális igényéről is képet kaphattak.