Könyv-örökbefogadás az Egyetemi Könyvtárban

Három nagy értékű régi könyv restaurálása történt meg az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány örökbefogadási programjának keretében.

2011 novemberében fogadta örökbe Adonyi Ágnes az Egyetemi Könyvtár muzeális állományának három nagy értékű dokumentumát:

-       Heltai Gáspár: Chronica az magyaroknac dolgairol, Kolozsvár, 1575

-       Medgyesi Pál: Praxis pietatis (A kegyesség gyakorlása), Lőcse, 1641

-       Biblia. Cum glossa ordinaria Walafridi Strabonis I-IV. Strassburg , n.p.1480 (IV.kötet – Újszövetség)

Az örökbefogadó a köteteket a könyvtár tudományos referense, Dr. Knapp Éva által szakmai szempontok figyelembevételével összeállított listából választotta ki.

Az elmúlt hónapokban, a könyvtár restaurátorműhelyében Szalaváry Miklós restaurátor elvégezte a kötetek teljes körű szakszerű felújítását (tinta vizsgálat, tisztítás, lapok javítása öntéssel, lapok erősítése, egészbőr kötés készítése korhű módon, gerinc visszahelyezése, fűzés, fatáblák kiegészítése, konzerválása stb.).

Az örökbefogadás tényét a könyvekbe helyezett könyvjelzők, illetve a katalógusban a kötetek elektronikus rekordjai is feltüntetik.

Április 18-án az örökbefogadó megtekintette a felújított könyveket, illetve átvette az örökbefogadást és az Egyetemi Könyvtár arany fokozatú támogatója címet igazoló oklevelet.

 

Bővebben az Egyetemi Könyvtárért Alapítványról és az örökbefogadásról

Támogassa az Egyetemi Könyvtárét Alapítványt adója 1 %-ának felajánlásával