Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Európai egyetemek közös virtuális kiállítása

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményének néhány értékes darabja is megtekinthető a Coimbra Csoport virtuális kiállításán: https://collections.ed.ac.uk/coimbra

Az Edinburgh-i Egyetem felhívását 35 Coimbra tagegyetem követte, hogy együttműködjenek egy egyedülálló online kiállítás létrehozásában.

A virtuális kiállítást a Coimbra Csoport 2017-es éves konferenciáján nyitották meg, melyet Edinburgh-ban rendeztek 2017. június 7. és 9. között. A konferencia témája az „Egyetemek és a kulturális örökség jövője” volt.

A szervezők több mint 70 olyan tárgyat választottak ki, amelyek a kontinens több ezer mérföldjét és több millió éves múltját ölelik fel. A lenyűgöző Augsburg kabinetszekrénytől a megkövült mamut fogáig ezek a gyűjtemények kiemelik az európai egyetemek gazdag kulturális sokszínűségét és egyediségét.

A műtárgyakat, dokumentumokat hét témakör szerint osztották fel, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből kiválasztottakat a „felfedezés” és a „művészetek” kategóriába sorolták.

A felhívásra minden intézmény hat, az állományában lévő dokumentummal, tárggyal vagy műalkotással jelentkezhetett. A könyvtár három kódexet, egy kéziratos térképet, egy Roger Fenton fotót és egy 16. századi Antikva kötetet jelölt ki:

Cod. Germ. 3 [Gilgengart] http://hdl.handle.net/10831/9917

Cod. Ital. 1 [La Divina Commedia] http://hdl.handle.net/10831/9820

Cod. Graec. 1 [Evangeliarium cum commentariis margini adscriptis] http://hdl.handle.net/10831/9933

Plan de la Provincia de los Huamalies http://hdl.handle.net/10831/7833

Astronomicum Caesareum http://hdl.handle.net/10831/33194

[Hunter at Balmoral] http://hdl.handle.net/10831/33341

A virtuális gyűjteménybe e két utolsó alkotás került be.

A Coimbra Csoport 1985-ben alakult a régóta fennálló, több tudományágat átfogó, nemzetközi színvonalú európai egyetemek szövetségeként. A csoport célja az akadémiai és kulturális kapcsolatok megteremtése, tagjai tudományos együttműködésének támogatása, a tanulás és kutatás, valamint a társadalom szolgálatának előmozdítása, segítése.