Eredményesen zárult a Book of Your Life projekt

A Book of Your Life projekt 2024 januárja és szeptembere között valósult meg az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, az EHÖK, a Nemzetközi Stratégiai Iroda és az Egyetemi Stratégiai Iroda közreműködésével.

A The Europe Challenge elnevezésű, évente meghirdetésre kerülő program célja, hogy Európa-szerte összehozza a könyvtárakat és a köréjük szerveződő közösségeket, egy-egy helyi kihívás keretében. Az idei programban 24 európai ország 55 intézménye vett részt, Magyarország először. A programokban egyfelől a helyi közösség problémafelvetésére reagáló projektet kellett megvalósítani, megerősítve a könyvtárak közösségépítő, közösségszervező erejét, másrészt egy tanulóprogram során mind a könyvtár, mind a közösség egy-egy képviselője online és személyes készség- és tudásfejlesztő workshopokon és mentor foglalkozásokon vettek részt.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és a Hallgatói Önkormányzat Book of Your Life projektje során a könyvtárosok és hallgatók közös munkájával új, flexibilis és kényelmes közösségi tér került kialakításra, közösségi konyhával, az egyéni, páros, valamint csoportmunkát is lehetővé tevő tanulói terek kialakításával. Az új közösségi térben lehetőség van hallgatói kiállításokra is: a nyitórendezvényen megnyílt James Clifford Viloria doktorandusz Liminal Quarters című, az ELTE-n tanuló külföldi hallgatók kollégiumi életét bemutató fotókiállítása, jelenleg pedig Kamila de Oliveira Sousa hallgató Traditions Transcended – An Artistic Voyage című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A könyvtár a jövőben is várja a kiállítani kívánó hallgatók jelentkezését az alábbi elérhetőségen: kabinet@lib.elte.hu.

Az év elején átadott közösségi terünkben számos programot szerveztünk: különleges esemény volt az UNICYCLE upcycling workshop, ahol a térbe szánt bútorok felújításával a fenntarthatóságra hívtuk fel a figyelmet. Közösségi terünk több, a nemzetközi hallgatókkal kapcsolatba kerülő, mindennapi életüket segítő munkatársak, hallgatótársak számára tartott interkulturális tréningnek is helyszínt nyújtott, amelyek célja a különböző kultúrákból érkező résztvevők közötti megértés és együttműködés fejlesztése volt. Emellett a Hallgatói Önkormányzat által szervezett Cultural Connection Day, valamint a Liminal Quarters hallgatói klubestek kiváló alkalmat teremtettek arra, hogy személyes kapcsolatok kialakításával és az összetartozás érzésének megteremtésével járuljunk hozzá a nemzetközi hallgatók mentális jólétéhez.

A Book of Your Life (BoYL) projekt célja, az ELTE-re érkező külföldi hallgatók kulturális beilleszkedésének támogatása, a kapcsolatok ösztönzése, valamint a könyvtár szolgáltatásainak a hallgatói közösség igényei alapján történő folyamatos fejlesztése továbbra is stratégiai fontosságúak az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár számára, ezért a közösségi tér a jövőben is kiállítások, könyvbemutatók, nemzetközi rendezvények és workshopok helyszínéül szolgál.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója, Dr. Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária a záróeseményen tartott köszöntőjében kiemelte, hogy a projekt zárása valójában új kihívások kezdete is a könyvtár életében a nemzetközi diákok befogadásának elősegítésére tett erőfeszítések útján. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár felhasználóközpontú kulturális intézményként továbbra is elkötelezett a közösség építése, az oktatás és a kutatás támogatása, valamint a diákok kulturális szerepvállalási lehetőségeinek elősegítése iránt, s nyitott a hallgatókkal való jövőbeni együttműködési lehetőségekre az Egyetem stratégiája mentén, a közös célok megvalósítása érdekében.

További információk a Book of Your Life projektről

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL