Elhunyt Dr. Kulcsár Péter, az Egyetemi Könyvtár volt főigazgató-helyettese

Az ELTE Egyetemi Könyvtára fájdalommal tudatja, hogy Dr. Kulcsár Péter, a könyvtár volt főigazgató-helyettese, egyetemi tanár és a reneszánsz kor kiváló kutatója január 4-én, életének 79. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Búcsúztatása és temetése 2013. január 31-én, csütörtökön 9 óra 45 perckor lesz a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában.

Az Egyetemi Könyvtár kiváló vezetőjét és a magyar tudományosság jelentős alakját gyászolja benne.

 

Kulcsár Péter (* 1934. XII. 14. - † 2013. I. 4.) irodalomtörténész, filológus, az MTA Könyvtörténeti Munkabizottságának elnöke (1980-2000), 2000-től tiszteletbeli elnöke, a Miskolci Egyetem professor emeritusa (2004) volt. Ha kérdezték, mit írjanak a neve után, szerényen azt válaszolta: „könyvtáros vagyok”. Tudós könyvtáros volt, egy a legjobbak közül.

1973-tól, pályája csúcsára érve dolgozott a budapesti Egyetemi Könyvtárban. Eleinte a Szerzeményi Osztály vezetője volt, majd 1980-tól a könyvtár tudományos főigazgató-helyettese lett. 1995-ben innen ment „nyugdíj”-ba, azaz egy újabb munkahelyre, a Miskolci Egyetemre, ahol az Irodalomtudományi Doktori Iskola szövegkutató programját vezette.

Ha legfontosabb munkái, szövegkiadási közül egyet ki kellene választani, hogy ezzel reprezentáljuk szerteágazó életművét, a vatikáni mythographus-t  választanánk, melynek alapjául szolgált a budapesti Egyetemi Könyvtárban őrzött Codex Latinus 21 jelzetű XV. századi kódex.

Nyugodjék békében.