Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Dr. Szögi László főigazgató búcsúztatása

2013. július 16-án került sor dr. Szögi László főigazgató búcsúztatására az Egyetemi Könyvtár Nagyolvasójában. Az eseményen a leköszönő Főigazgató meghívására nemcsak az egyetem vezetése képviselte magát, hanem a jelenlegi és az egykori munkatársak is szép számmal megjelentek.

 

A vendégeket Kálóczi Katalin megbízott főigazgató köszöntötte. Dr. Mezey Barna, az Egyetem rektora beszédében visszaemlékezett arra, hogy saját kutatói pályakezdésének elején milyen fontosak voltak számára az Egyetemi Könyvtár értékes jogtörténeti forrásai, és ekkor ismerkedett meg Szögi Lászlóval is, mint levéltárossal. Beszélt arról, hogy az ELTE vezetőjeként látja, milyen fontos szerepet tölt be az Egyetemi Könyvtár az egyetem működésében, és hogy számít arra, hogy Szögi László a későbbiekben mint egyetemtörténész, oktató és kutató egyaránt részt vesz még abban a munkában, amely az Egyetem hírnevét erősíti. A köszöntések sorát dr. Hudecz Ferenc korábbi rektor folytatta, aki felidézte a számára emlékezetes pillanatokat – mint például „Az egyesült Európa előhírnökei” című görög-magyar kulturális kapcsolatokat bemutató 2008-as kiállítást, vagy Roger Fenton fényképeinek 2009-es prezentációját –, mert ezek az alkalmak szembesítették azzal, milyen színes és gazdag e gyűjtemény. Ezt követően Kálóczi Katalin összegezte a közös munka során szerzett benyomásait. Az elhangzott méltatásokat dr. Szögi László megilletődve fogadta, majd oldott hangnemben átfogó összegzést adott az Egyetemi Könyvtár élén eltöltött 18 év eredményeiről.

 

A családias légkörű búcsúztató befejezéseként a könyvtár munkatársai emlékül ajándékot adtak át, majd az egybegyűltek kötetlen beszélgetés során osztották meg egymással a Könyvtárhoz és a közös munkához fűződő élményeiket.

 

Az eseményen készült fotók.