Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Doktoranduszok látogatása

2015. október 6-9. között  a középkorkutatás egyik fontos központjának, a firenzei SISMEL középkori és reneszánsz doktori programjának 12 középlatin irodalommal foglalkozó doktorandusza volt látogatóban Budapesten, a HECE (MTA-ELTE Lendület Research Group on Humanism in East Central Europe) vendégeként Forrai Réka irányításával.

A diákoknak lehetőségük nyílt megismerkedni a budapesti középlatin és reneszánszkutatás fontosabb gyűjteményeivel, melynek során ellátogattak az ELTE Egyetemi Könyvtárba is.

Az épülettúra részeként Széles Ágnes vezetésével megtekintették az aulát és a dísztermet, és megismerkedhettek az épület és a könyvtár történetével is.

Ezt követően a Tanácsteremben a csoportot kísérő két tanár tartott órát olasz illetve angol nyelven: Falvay Dávid (ELTE) Manoscritti italiani in Ungheria címmel, Forrai Réka (University of South Denmark) A fragment of the Latin pseudo-Dionysius in Hungary címmel tartott előadást a korvinákról, a Dante-kódexről illetve egy kódextöredékről, kivetített képek segítségével.

Az előadásokat különlegessé tettük a látogatók számára azzal, hogy a kódextöredéket, egy korvinát és a Dante kódexet is megtekinthették eredetiben.

Ez utóbbi kötet teljes egészében virtuálisan végiglapozható az ELTE Egyetemi Digitális Tudástárban!