Pécs–Debrecen–Szeged, Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás – Utazókiállítás az Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

A kiállítást a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont munkatársai Klebelsberg Kuno (1875–1932) művelődéspolitikus halálának 90. évfordulóján, 2022-ben állították össze.

Klebelsberg Kuno nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a trianoni békeszerződés után a határon túlra került egyetemeket áttelepítse Magyarországra. A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem Szegeden, míg a pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsen talált új otthonra. Ezt követően vallás- és közoktatásügyi miniszterként Szegeden, Pécsen és Debrecenben is jelentős fejlesztéseket hajtott végre a vidéki egyetemek infrastruktúrájában. A kiállított tablók a három város egyetemi építkezései mellett a Klebelsberg Kuno által megalapított Collegium Hungaricum intézményi hálózatot, valamint a felsőoktatási ösztöndíjakat és nyári egyetemeket is bemutatják.

A Pécsi Tudományegyetem utazókiállítása 2023. április 24-től egy hónapig látható az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltér aulájában. A kiállítás ingyenesen megtekinthető, amennyiben nem beiratkozott olvasó, látogatási szándékát kérjük, jelezze a helyszínen.

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár