Perczel-glóbusz – A magyar világtérképmű rekonstrukciója az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatói szobájában végleges helyére került a Perczel László-féle, 1862-ben készült glóbusz rekonstrukciója.

Az első világtérképműnek számító, 1881-ben a velencei Nemzetközi Földrajzi Kongresszuson első díjjal kitüntetett óriásgömb, nagyságát tekintve, 127,5 centiméteres átmérőjével és 10 milliós méretarányával egészen 1965-ig a legnagyobb magyar földgömb volt hazánkban.

A Perczel-glóbusz jelenlegi állapotát rögzítő digitális hasonmás (mely megtekinthető a Virtuális Glóbuszok Múzeumában), valamint az egykorú hasonmás készítése Márton Mátyás professor emeritus, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének munkatársai, hallgatói és doktoranduszai  szakmai munkáját dicséri. Az eredeti, kézzel rajzolt, magyar feliratokkal ellátott földgömb őrzőjének, az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának együttműködésével, a digitális restaurálást követően végül 2019-ben a földgömb fizikai újraalkotására is sor került. A  glóbusz rekonstrukciós munkálatairól további információt itt olvashat.

A Perczel-glóbusz egykorú hasonmásából három példány készült, melyek közül egy az Országos Széchényi Könyvtárba, egy a miniszterelnöki irodába, a Karmelita kolostorba, egy pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatói szobájába került.

Érdekesség, hogy a velencei kiállításon, mivel a kiállító terembe „sem az ajtón, sem az ablakon” keresztül nem fért be, végül az előcsarnokban mutatták be. Az Egyetemi Könyvtárba került másolat jelenlegi helyére történő eljuttatása során is hasonló gondokkal kellett szembenézni. A gömböt végül az ablakon sikerült beemelni, melyről itt láthatnak videót az érdeklődők.

A földgömb könyvtári vezetéseink alkalmával tekinthető meg.

Aktuális programjainkért és rendezvényeinkért, kérjük, látogasson el rendszeresen honlapunkra! További érdekességeket a Perczel-glóbuszról az ELTE EDIT repozitóriumában talál.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL