Oxford English Dictionary - próbahozzáférés

Az Oxford University Press 2024. május végéig próbahozzáférést kínál termékéhez, az Oxford English Dictionary (OED) online változatához. A szolgáltatás az ELTE-n az egyetem internetes hálózatába történő bejelentkezés után, vagy távolról VPN-en keresztül érhető el.

Az Oxford University Press az adatbázis megismerését és használatát segítő angol nyelvű webináriumot is szervez az alábbi időpontokban:

Oxford English Dictionary webinárium

Időpont: 2024. március 14. (csütörtök) 12:00-13:00

Regisztráció

Oxford English Dictionary webinárium

Időpont: 2024. március 20. (szerda) 13:00-14:00

Regisztráció

 

Az angol nyelv egyik legtekintélyesebb szótára, az Oxford English Dictionary (OED) egyedülálló kalauz az angol nyelvterület tanulmányozásához, 500 000 szó és kifejezés jelentését, történetét és használatát mutatja be.

Történelmi szótárként az OED nagyban különbözik a mai angol nyelvi szótáraktól, amelyek a hangsúlyt a szavak és kifejezések jelenkori jelentésére helyezik. Az OED a szavak mai jelentése mellett bemutatja az egyes szavak történetét is, akár egészen a 11. századig visszamenően. Az angol nyelv történetét és fejlődését 3,5 millió szép- és szakirodalomból, filmforgatókönyvekből és dalszövegekből, valamint közösségimédia-bejegyzésekből származó idézeten keresztül követhetjük nyomon.

Illusztráció szerzője, forrása:
https://languages.oup.com/research/oxford-english-dictionary/