Szkennelés, digitalizálás

Önkiszolgáló szkennelés

Speciális könyvszkennerek segítségével önkiszolgáló módon lehetséges a dokumentumok digitalizálása, használatukkal percenként 30 oldal is szkennelhető a könyvek gerincének kímélése mellett, mivel azokat nem kell üveglapra feszíteni. Az oldalak ívét lézeres bemérést követően a szoftver automatikusan kiegyenesíti. Az eszköz akár A3-as méretű dokumentum digitalizálását is lehetővé teszi, valamint rendelkezik karakterfelismerő funkcióval, így a szkennelt tartalmak nemcsak képként, hanem szerkeszthető szövegként is elmenthetők.

Jelenleg két szkenner áll látogatóink rendelkezésére, melyeket 1 órás egységekben, ingyenesen lehet igénybevenni.

Digitálismásolat-rendelés

Digitális másolatot csak a könyvtár állományából rendelhet, a szolgáltatás díjfizetéshez kötött, és csak érvényes olvasójeggyel veheti igénybe.

Digitális másolat a szerzői jogi törvény betartásával készülhet.

Digitálismásolat-rendelést kezdeményezhet:

  • személyesen a közönségszolgálati pultoknál;
  • e-mailen az info@lib.elte.hu címen.

A digitalizálás megrendeléséhez, kérjük, töltse ki az alábbi formanyomtatványt: 
Digitálismásolat-megrendelő

A különgyűjtemények anyagaiból kizárólag digitális másolatot rendelhet.

A kép a digitalizálás díjait ábrázolja táblázatos formában. Törzsgyűjteményi dokumentum esetében a 150 dpi felbontású másolat készítése 100 forint/kép, a 300 dpi 200 forint/kép, a 600 dpi 300 forint/kép.  Különgyűjteményi dokumentum esetében a 150 dpi felbontású másolat 200 forint/kép, a 300 dpi 300 forint/kép, a 600 dpi 400 forint/kép.