Beiratkozás

Amennyiben Ön... 

…az ELTE vagy a PPKE egyetemi polgára, illetve ERASMUS-diák 

A könyvtárba ingyen iratkozhat be. 

Hallgatóként a beiratkozás egy szemeszterre érvényes. Olvasójegyként a diákigazolványa szolgál, ezért kérjük, beiratkozáshoz személyi okmányain kívül ezt is hozza magával, illetve legyen mindig Önnél, amikor a könyvtárba látogat. 

Amennyiben Ön ELTE-polgár, online is beiratkozhat az ELTE Könyvtár WebApp segítségével, NEPTUN-hitelesítést követően. Az online kezdeményezett beiratkozást a beküldést követő első személyes könyvtárlátogatás alkalmával, okmányai bemutatása után véglegesítjük. 

Online beiratkozás

…más felsőoktatási intézmény hallgatója, oktatója 

  • egy évig érvényes, ingyenes látogatójegyet válthat, mely kölcsönzésre nem jogosít; 

  • amennyiben szeretne könyvet kölcsönözni, váltson fél vagy egy évre szóló kölcsönzőjegyet (az éves jegy ára 1850 Ft, a féléves 1000 Ft). 

Hallgatóként a diákigazolványt használhatja olvasójegyként, ezért kérjük, beiratkozáshoz személyi okmányain kívül ezt is hozza magával, illetve legyen mindig Önnél, amikor a könyvtárba látogat. 

…középiskolás 

14. életévét betöltött középiskolás diák, illetve korhatártól függetlenül az ELTE gyakorló gimnáziumok középiskolás diákjai ingyenesen iratkozhatnak be.

Olvasójegyként a diákigazolványa szolgál, ezért kérjük, beiratkozáshoz személyi okmányain kívül ezt is hozza magával, illetve legyen mindig Önnél, amikor a könyvtárba látogat. 

Amennyiben a 18. életévét még nem töltötte be, a kölcsönzéshez megfelelő személyi okmányokkal rendelkező nagykorú személy kezességi nyilatkozatát is be kell mutatnia. 

Kezességi nyilatkozat 

…magyar vagy külföldi állampolgár 

  • egy évig érvényes, ingyenes látogatójegyet válthat, mely kölcsönzésre nem jogosít; 

  • vagy éves (3700 Ft) illetve féléves (2000 Ft) kölcsönzőjegyet igényelhet. 

70 év feletti magyar állampolgárok, fogyatékkal élő személyek, könyvtárak, muzeális intézmények és levéltárak dolgozói, valamint „Magyar igazolvánnyal" vagy „Magyar hozzátartozói igazolvánnyal" rendelkezők számára a kölcsönzőjegy váltása ingyenes és egy évig érvényes. 

…ELTE Alumni-tag 

Kedvezményes éves kölcsönzőjegy váltására jogosult (2900 Ft), melyet tagsági kártyája bemutatásával igényelhet. 

 

Használati szabályzat 

A kép összehasonlító táblázat formájában illusztrálja a látogató- illetve kölcsönzőjeggyel igénybe vehető szolgáltatásokat. Mindkét típusú olvasójeggyel elérhető szolgáltatások: raktári és szabadpolcos anyag helyben használata, elektronikus kérőlap raktári kérésekhez, előjegyzés, Kellegykönyv (beszerzési javaslat), virtuális olvasójegy (ELTE Könyvtár WebApp), adatbázisok helyben használata, nyomtatás, fénymásolás, digitalizálás, fotózás saját eszközzel (térítéses), látássérült munkaállomás. Csak kölcsönzőjeggyel vehető igénybe: kölcsönzés, hosszabbítás, könyvtárközi kölcsönzés, külsőakkumulátor-kölcsönzés. Csak ELTE-polgároknak kölcsönzőjeggyel: online beiratkozás és tagsághosszabbítás (ELTE Könyvtár WebApp), adatbázisok távoli elérése. Csak engedéllyel és kölcsönzőjeggyel: különgyűjtemények helyben használata.

 

A kép táblázatban foglalja össze az olvasójegyek típusát, árát, érvényességét és az igénybevevők körét. A látogatójegy ingyenes és 1 évre szól, a kölcsönzőjegy 3700 forint egy évre, félévre 2000 forint. A kölcsönzőjegy ingyenes: egy szemeszterre ELTE polgároknak, az ELTE-n részképzésen, illetve Erasmus-képzésen részvevő hallgatóknak, más felsőoktatási intézménnyel kötött megállapodás alapján annak oktatói, hallgatói számára. Egy évre szóló, ingyenes kölcsönzőjegyet válthatnak a 70 év feletti magyar állampolgárok, a 14 és 18 év közötti középiskolás diákok, a fogyatékkal élő személyek, a könyvtárak, muzeális intézmények és levéltárak dolgozói és a magyar igazolvánnyal vagy magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők. Egy évre 1850, fél évre 1000 forintért válhatnak kölcsönzőjegyet más felsőoktatási intézmény oktatói és hallgatói. Az ELTE Alumni tagsági kártyával rendelkezők számára az egy éves kölcsönzőjegy ára 2900 forint.

 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL