Kezdőlap

A Magyar Orvostörténelmi Társaság bemutatja az ELTE Levéltára újabb kiadványát a bécsi Josephinum magyarországi hallgatóiról

2013. március 14-én, 15,00 órakor kerül sor a Magyar Orvostörténelmi Társaság tudományos könyvbemutatójára, ahol az ELTE Levéltára peregrinációs könyvsorozatának, a "Magyarországi diákok egyetemjárása az újkorban" című sorozat 18. kötetének a bemutatására kerül sor a Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár Dísztermében. A "Robert Offner - Hansgeorg von Killyen: A bécsi Orvos-sebészeti József Akadémia (Josephinum) magyarországi növendékei és diákjai 1775-1874" című kötet 2012-ben jelent meg, és bécsi könyvbemutatójára 2013. március 12-én került sor.
A kétnyelvű kötet egy egyedülálló bécsi tanintézetnek, a katonaorvosképző cs. k. Orvos-sebészeti József Akadémia magyarországi és erdélyi növendékeinek névsorát és vizsgálati eredményeit teszi közzé. A József-Akadémia a Bécsi Egyetemtől független, és a Habsburg Birodalomban egyedülálló és részben az egyetemmel vetélkedő orvosi főiskolának számított. Ezen intézmény az addig hagyományos kézműves sebészetet főiskolai szintű képzési szakmává fejlesztette, illetve akademizálta, és így ezt a hagyományos orvosi tanulmányokkal egyenlő rangra emelte, megnövelve a sebészi szakma jelentőségét és elismertségét a modern orvostudomány számára.

 
< Előző   Következő >