Kezdőlap
Őszinte megrendüléssel és döbbenettel vettük tudomásul, hogy régi barátunk és kedves ismerősünk, Ágnes Lössl augusztus 28-án hirtelen távozott közülünk.

Agnes Lössl
Jómagam húsz esztendeje ismertem Ágnest, aki kedves egyéniségével, barátságosságával és segítőkészségével az első pillanattól kezdve segített a Bécsi Egyetemi Levéltárban végzett kutatásaimban. A Bécsi Egyetemen, mint a Habsburg-monarchia központjában, a birodalom minden részéből tanultak diákok évszázadokon át és ennek megfelelően Közép-Európa minden államából érkeztek és érkeznek a Bécsi Egyetemi Levéltárba kutatók, akik saját hazájuk értelmiségének eredetét kutatják. Nem csak a magyarországi történészek nevében mondhatom, hogy Ágnes mindannyiunknak nagyon sok segítséget nyújtott, hanem számos román, szerb, szlovák, cseh, horvát és lengyel kutatótól hallottam emlegetni Ágnes nevét és mindig csak pozitív formában.
Ágnes kiváló osztrák köztisztviselőként mindig őrizte magyarságát és ezért külön szeretettel foglalkozott a magyar kutatókkal, a magyar egyetemtörténészekkel. Egy évtizede gyűjtötte a Bécsi Egyetem orvosi karán működött magyarok adatait, és azt tervezte, hogy egyszer ezt egy önálló kiadványban publikálja. Sokszor bíztattam a munka befejezésére, de lelkiismeretessége miatt mindig újabb és újabb forrásokat keresett, hogy a kiadvány tökéletes legyen. Nagyon szeretném, ha a megmaradt kéziratot sikerülne a bécsi és a budapesti egyetemi levéltárak összefogásával posztumusz publikálni.
Ágnes Lössl kedves személyiségét, mosolyát megőrizzük és a sok-sok segítséget még egyszer utoljára megköszönjük.
Kedves Ágnes! Nyugodjál békében!

Szögi László

 
< Előző   Következő >