Készségfejlesztő foglalkozások az ELTE iskolai csoportjai számára

Az ELTE Egyetemi Könyvtár elkötelezett az élethosszig tartó tanulás támogatása, valamint a fiatal generációk oktatását elősegítő szolgáltatások fejlesztése iránt, ezért partnerségi megállapodást kötött az ELTE közoktatási intézményeivel. A Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázatához* kapcsolódó megállapodás alapján könyvtárunk helyszínt biztosít az iskolai tanulóknak az adatbázis- és könyvtárhasználati ismereteket nyújtó oktatás számára. Az együttműködés során olvasási és digitális kompetenciákat fejlesztő programokat, és otthonról is elérhető web-alapú szolgáltatásokat nyújtunk a gyermek és ifjúsági korosztály számára.

Az idei évben a MindLab Hungary 2008 Kft. bemutató foglalkozásokat tart könyvtárunkban az ELTE gyakorló iskoláinak diákjai számára. Első alkalommal az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola negyedik osztályos diákjai vehettek részt a Csernyánszky Erzsébet által vezetett készségfejlesztő foglalkozáson.

A tréning célja, hogy élménygazdag légkörben, játékos feladatok segítségével hozzájáruljon a kognitív kompetenciák fejlesztéséhez, a gyermekek kreativitásának és ötleteinek kibontakoztatásához. A stratégiai játékok fejlesztő jelleggel hatnak a fiatalok problémamegoldó és teljesítőképességére, közös gondolkodásra, kitartásra, az egymásra való figyelésre és türelemre nevelnek. Az ilyen módon elsajátított készségek nagymértékben segítik a gyermekeket boldog, értékteremtő és közreműködő emberekké válni, felkészítve a felnövekvő generációt a 21. század kihívásaira.

 

*Társadalmi Megújulás Operatív Program [TÁMOP-3.2.4/08/01/KMR] keretében a Tudásdepó-Expressz – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat.