A MATARKA (MAgyar Folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum vezetésével. A felvett adatok adatbázisba kerülnek és több szempont szerint visszakereshetők ill. az egyes számok külön-külön böngészhetők. A gyarapodás egyrészt kézi adatbevitellel történik, másrészt digitális formában már rendelkezésre álló adatok konvertálásával.

  1. A legalapvetőbb feldolgozási mód: kézi bevitel a lapszámok kézbevételével. Ezt a feldolgozást a MATARKA-t építő több mint 50 könyvtár munkatársai végzik. A könyvtárak saját maguk döntik el, hogy mely folyóiratokat dolgozzák fel.
  2. Folyóirat szerkesztőségek és önkéntes magánszemélyek küldik a tartalomjegyzékeket egy adott, konvertálásra alkalmas formátumban.
  3. Folyamatos adatátvétel történik az Elektronikus Periodika Archívumból-ból és az Akadémiai Kiadó-tól és különböző folyóiratok honlapjairól.

A feldolgozott adatok

  • Szerzők és közreműködők:a cikkek írói, a rovatok gondozói, az ismertetők, bevezetők szerzői, a szemlék összeállítói. Max. 11 név megengedett, a nevek előtt nem szerepelnek a dr., ifj. stb. megjelölések, a nem magyar nevek hátravetve kerülnek be, pl. Smith, Peter.
  • Rovat:a rovat megnevezése.
  • Cím:a cikkek és minden egyéb írás címe. Ha a cikk idegen nyelvű, akkor az idegen nyelvű cím és esetleg a magyar nyelvű cím is szerepel.
  • Oldalszám:a cikk kezdő oldala - befejező oldala. Nem kézi bevitelnél gyakori, hogy csak a kezdő oldalszám szerepel.
  • Teljes szöveg:ugrópont (link) arra az internet oldalra, ahol a cikk teljes szövege megtalálható (ha van ilyen).
  • Fájlformátum:a teljes szöveg fájlformátuma, pl. HTML vagy PDF.

Szolgáltató

Tudományterület

Hozzáférés

Tartalom

Formátum

Próbahozzáférés keretében érhető el
nem